20 Martie 2013, ZIUA MONDIALA A TEATRULUI PENTRU COPII SI TINERET

                          

yvette_mala_598x792

                           20 MARTIE 2013

Yvette Hardie este Presedintele ASSITEJ (Asociatia Internationala de Teatru pentru Copii si Tineret) pentru 2011-2014. Este producator de teatru, regizor, profesor si scriitor care activeaza in lumea teatrului si a spectacolului, cu un interes special pentru teatrul pentru publicul tanar. Ea a initiat lansarea ASSITEJ Africa de Sud in 2007 si conduce organizatia si ca Director National. A fost Director de Festival al Festivalului de Marionete si Teatru Vizual “Out The Box” 2011. A produs premiatul spectacol al Colonnades Lab, “Adevarul in traducere”, care a fost vizionat de peste 55000 de spectatori din intreaga lume. In prezent este producator al turneelor internationale ale Mother to Mother, impreuna cu Thembi Mtshali-Jones. Ca regizor, proiectele recente includ “Ogreling” de Suzanne Lebeau, care a castigat premiul Standard Bank Ovation la Festivalul National de Arte in 2011, si “Pentru ca sunt Jack?” de Mike van Graan. Este de asemenea vicepresedinte al Arterial Network SA.

 

Yvette Hardie (presedintele ASSITEJ in 2011-2014)

 Care e importanta teatrului in vietile copiilor si tinerilor?

“S-a scris mult despre valoarea artei și se lucreaza intens in toata lumea pentru studierea efectelor pe care arta le are asupra copiilor, prin studii in neurostiinte, neuro-educatie, psihologia dezvoltarii si domenii conexe. Dar oricat am incerca sa contorizam impactul activitatii noastre, exista de asemenea un nivel la care impactul artei asupra publicului ei ramane un mister care nu poate fi cuantificat. Intalnirea unica si profunda a piesei de teatru cu publicul intr-un anumit timp si spatiu este cea care face teatrul atat de imprevizibil si interesant.

Mi-a fost recent adusa aminte zicala “Poti sa numeri semnintele dintr-un mar, dar nu poti numara merele dintr-o samanta”. Impactul pe care-l are experienta teatrala asupra copiilor si tinerilor este imposibil de masurat cu exactitate, dar cred ca are potentialul de a contine nenumarate “mere”. Pieter-Dirk Uys, un celebru actor si scriitor din Africa de Sud, care lucreaza cu copiii defavorizati din micul sat Darling, povesteste despre o excursie a copiilor in oras. Conducea autobuzul de-a lungul drumului care iesea din sat, urcand un deal, cand a observat ca baietelul care statea pe scaunul de langa el devenea tot mai incordat. In momentul in  care au ajuns in varful dealului si baietelul a putut vedea drumul intinzandu-se in fata lui si marea in departare, a exclamat cu uimire si usurare: “Deci e mai mult!”. Cred ca aceia dintre noi care fac teatru pentru copii si tineret o fac pentru un motiv anume – de a trezi in fiecare copil intelegerea faptului ca, intr-adevar, exista “mai mult”.  Si mai mult. Si mai mult.

Asa ca atunci cand facem teatru pentru copii si tineret, semanam de asemenea un potential nemasurabil si oferim iminenta descoperirii a “mai mult” – mai multa bucurie, rasete, curiozitate, constientizarea brusca, schimbarea de perceptie, lacrimi de empatie, sentimentul de uimire si de absorbtie profunda. Mai mult din ceea ce inseamna sa fii viu.

Alaturati-va noua în sărbătorirea Zilei Mondiale a Teatrului pentru Copii şi Tineret 2013 prin campania “Du astăzi un copil la teatru”. Cine poate număra merele din sămânţa pe care o veţi planta?”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s