x CĂMINUL CULTURAL “ION SĂSĂRAN”

„ACTORUL ION SĂSĂRAN S-A ÎNTORS ACASĂ”

Scris de Anca Goja

monument

Bustul regretatului actor Ion Săsăran, fiu al satului Săsar, a fost dezvelit şi sfinţit în localitate joi, de Ziua Naţională, în prezenţa oficialităţilor, a sătenilor şi a autorului, sculptorul dr. Ioan Marchiş. Tot atunci a fost inaugurat Căminul Cultural care poartă numele aceleiaşi personalităţi a teatrului românesc. Manifestările de la Săsar au început printr-o slujbă oficiată de preoţii Savin Cadar, Flaviu Cadar şi Ioan Dorin Nechita, după care corul bisericii a intonat imnul naţional, iar oficialităţile locale şi senatorul Sorin Bota au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor. În jurul acestuia au încins, apoi, toţi cei prezenţi, o mare Horă a Unirii, deplasarea spre bustul care urma a fi inaugurat făcându-se în cântec de colinde.

După ce s-a ridicat paos în memoria actorului Ion Săsăran, a fost dezvelit şi sfinţit monumentul. „M-am gândit cum ar fi vrut Ion să-i fac statuia… L-am surprins când îl juca pe Vasile Lucaciu, pentru că el se transpunea şi fizionomic în personaj. Puţini actori pot face asta! Aceasta este statuia unui rol. Iar mai jos e o mască a chipului său schimbător”, a explicat artistul plastic Ioan Marchiş, care, practic, a realizat două sculpturi: una a lui Ion Săsăran tânăr, în rolul lui Vasile Lucaciu, cel mai important rol din viaţa sa, şi una a lui Ion Săsăran în vârstă. S-a dezvelit, apoi, placheta pe care este inscripţionat numele Căminului Cultural, „Ion Săsăran”, clădirea fiind de curând renovată cu ajutorul firmei IMI S.A..

 

Odată intraţi înăuntru, sătenii au aflat, de la viceprimarul Valer Mădăraş, că „actorul Ion Săsăran este, deocamdată, cea mai mare personalitate care s-a născut pe aceste meleaguri”.

vakantie Roe 387

Gherasim Domide, vicepreşedintele Asociaţiei Culturale „Ion Săsăran”, a prezentat aspecte din viaţa actorului Ion Săsăran, alte detalii cei de faţă aflând dintr-un film realizat de o fiică a satului, Teodora Trif, precum şi din amintirile colegilor actori prezenţi la manifestare.

Am jucat cu Ion Săsăran în ultimul lui spectacol, Sarah Bernhardt”. Era un om vesel, nu ar fi vrut să plângem, un om cu faţa spre Dumnezeu, un om care respecta trecutul. Faptul că v-aţi gândit să aduceţi un omagiu unui coleg actor este foarte emoţionant„, a spus actriţa Aurora Prodan.

„Ion Săsăran a fost şi un foarte bun român. S-a văzut asta din plin în spectacolul „Vasile Lucaciu”, în care am jucat şi eu. Cu Ion Săsăran am împărţit succese şi aplauze nenumărate, turnee, necazuri şi cutii de conserve cu fasole şi costiţă”, şi-a amintit actorul Paul Antoniu.

Am fost studentul lui Ion Săsăran şi, înainte de a fi profesor, actor sau regizor, a fost un mare OM. Ion Săsăran a făcut parte din generaţia de aur, alături de marii actori ai României„, a ţinut să reamintească actorul şi regizorul Claudiu Pintican. Evenimentul a cuprins şi un moment folcloric susţinut de ansamblurile comunei Recea, coordonate de coregraful Adi Sabău şi de Rodica Băbuţ, bibliotecară şi directoarea Căminului Cultural.
(Graiul Maramuresului)

panou

Asociaţia Culturală „Ion Săsăran” (www.ionsasaran.ro) a realizat şi donat Căminului Cultural „Ion Săsăran” un panou biografic cu fotografii din viaţa artistică .

bust decembrie

bust vedere laterala

„SPECTATORULE, VIAŢA MEA ÎNTREAGĂ, O CLIPĂ DE EMOŢIE, PETRECUTĂ IMPREUNĂ” (înscrisul de pe placa de bronz)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s