Biografie

       Ioan  (Ion-nume de scenă) Săsăran s-a născut în  dimineaţă zilei de 25 noiembrie  1933, în satul Săsar din Maramureş.
       A fost singurul copil al familiei. Mama, Ana Lucaciu, s-a căsătorit la vârsta de 17 ani cu Pavel Săsăran, în vârstă de 24 de ani. După doi ani se naşte Ioan .

38f07bf2b0       La vârsta de 6 ani din cauza sărăciei, devine slugă la oi într-o localitate învecinată. Se întoarce acasă maturizat după un an de slugărit.

       Peste un an începe calvarul unei copilării fără copilărie.
       În anul 1940, în decembrie împinşi de evenimentele istoriei, împreună cu părinţii  a luat drumul  refugiului, mutându-se timp de 4 ani prin mai multe localităţi din ţară, începând cu Ţintea lângă Moreni la fratele mai mare al tatălui său, unchiul Iulian,  apoi la Anina, în Caraş Severin unde tatăl său s-a angajat la mină.
familie    

  Aici  părinţii lui se despart.
      Plecând din Anina împreună cu mama, au colindat o bună parte din ţară.
      A început şcoala primară la o colonie muncitorească lângă comuna Tălmaciu, aproape de Sibiu.
      De aici au ajuns la Lupeni apoi la Câmpul lui Neag unde a început clasa a-II-a primară pe care a terminat-o la Băniţa lângă Petroşani unde tatăl său vitreg era miner la o carieră  a fabricii de var. Din nou  pe drumuri, ajung la Deva, apoi la Arad şi mai pe urmă la Lugoj şi Caransebeş. Erau foarte săraci .În 1943 ajung la Lugoj, unde se mutase întreaga administraţie a judeţului Satu Mare. Părinţii l-au încredinţat, pentru a fi întreţinut, unei unităţi militare, unde mai erau şi alţi copii.
copil de trupaok       Pe 15 iulie 1943 devine unul din soldaţii        Regimentului 5 Roşiori din Lugoj.  În regiment erau 12 copii de trupă el fiind la vârsta de nici 10 ani, cel mai mic .
      In această perioadă tatăl său Pavel Săsăran rămas la Anina, moare în urma unui accident de muncă
      În vacanţe, mergea la părinţi sau la anumite ateliere pentru a învăţa o meserie iar în timpul anului şcolar urmează cursurile şcolii primare “ Ion Vidu” din Lugoj.
     A urmat în Lugoj clasele a-III-a şi a-IV-a, iar în 1945, după terminarea războiului a fost detaşat la Cercul Teritorial din Satu Mare de care aparţinea  administrativ.

       Între timp şi părinţii au revenit în Săsar, tatăl  vitreg  angajându-se la mina de la Valea Borcutului apoi la Ilba şi la Baia Sprie.
       La Satu Mare în  toamna anului 1945 devine elev la Liceul “Mihai Eminescu”.
       În anul 1948 s-a desfiinţat ţinerea copiilor de trupă în unităţile militare aşa că după terminarea clasei a-III-a a fost lăsat la vatră.
       Se reîntoarce în satul natal după 5 ani grei petrecuţi în armată. Deşi o duceau foarte greu părinţii au hotărât să nu întrerupă şcoala şi astfel devine elev  în clasa    a-VIII-a la Liceul “Gheorghe Şincai” din Baia Mare, pe care l-a absolvit în 1952.
       În urma examenului de admitere devine  student la Institutul de Artă Cinematografică Bucureşti.
       La începutul anului 1953, tatăl  vitreg moare, iar mama rămâne singură fără nici un sprijin şi se angajează la mina “Nistru”, ca vagonetar subteran.
       În anul 1956 la terminarea facultăţii este  repartizat la Teatrul de Stat din Baia Mare.
       În anul 1988 se transferă la Teatrul Naţional Târgu Mureş după 32 de ani petrecuţi pe scena baimareană.
       Deşi s-a  transferat la Universitatea de Artă Teatrală în 1991 după un concurs pentru ocuparea unui post de conferenţiar universitar, a  rămas colaborator permanent al Teatrului .

       În tot timpul celor 10 ani de stat la catedră, nu a întrerupt nici o clipă activitatea din teatru, jucând în acest răstimp peste 20 de roluri, la Târgu Mureş, la Baia Mare, la Cluj şi la Studioul Universităţii.

       Din anul 2002 revine din nou pe scena baimareană , acolo unde va juca până la sfârşitul  vieţii.

      A fost căsătorit de trei ori. A avut patru copii.
      Cu a doua soţie, Florica (Morar), a avut trei copii, Bogdan , Mugurel (disparut prematur într-un tragic accident de maşină la vârsta de doi ani)  şi Zenaida .
      Iulian se naşte la Târgu Mureş din căsătoria cu a treia soţie,  Dorina  (Marincaş). 

      Se stinge din viata  in seara zilei de joi, 20 august 2009, la Targu Mures,  unde  a fost  inmormantat.

cimi2

Un actor moare când nu mai trăieşte în scenă şi chiar mort fiind, el trăieşte mai departe prin ceea ce a creat şi a lăsat în urma lui

DSCN0362[1]
(Convorbiri cu actorul Ion Săsăran  de Gherasim Domide)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s